Loading...

Підсумки бюджетного року департаменту гуманітарної політики – 2021

Підсумки бюджетного року департаменту гуманітарної політики – 2021

Управління освіти

Опитування громадської думки мешканців міста: сфера освіти.

  • Опитування проводилось з 20 листопада по 3 грудня 2021 року за допомогою face-to-face інтерв’ю з респондентом за формалізованим інстурментарієм (соціологічною анкетою).
  • Генеральна сукупність – мешканці міста Дніпра у віці від 18 років і старше.
  • Загальний обсяг вибірки становить 3200 інтерв’ю.
  • Статична похибка не перевищує ± 2,1%.

У 329 комунальних закладах освіти (175 дошкільної, 154 загальної середньої освіти) навчається 133 383 дитини (103 238 учнів та 30 145 вихованців)

Порівняно з 2020 роком чисельність учнів у школах збільшилася на 764, натомість чисельність дошкільників зменшилася на 1 474.

Заклади освіти у 2021 році працювали  в умовах карантину.

Учні початкових класів навчалися у звичайному режимі, для учнів 5-11 класів було організовано офлайн та онлайн навчання.

За підсумками ЗНО у 2021 році 4 заклади освіти міста увійшли у ТОП-200 кращих по Україні (НВК № 12 – ТОП-10, Українсько-Американський ліцей – ТОР-13, Ліцей інформаційних технологій – ТОР-15, Фінансово-економічний ліцей – ТОР-185.

У 2021 році 16 випускників закладів освіти міста отримали найбільшу кількість (200) балів за результатами ЗНО (ЛІТ, УАЛ, ФЕЛ, ХЕЛ, ССЗШ № 22, НВК № 12, НВК № 57, НВК № 148, СЗШ № 54).

Для них традиційно проведено міське свято «Золота надія», на якому усього було відзначено 210 випускників-золотих медалістів.

У тісній співпраці із закладами вищої освіти вперше у місті проведено фестиваль «Dnipro education city». 15 закладів вищої освіти Дніпра та області представили свої факультети, а учасниками заходу стали понад 5 тис. осіб: випускники шкіл, їх батьки, педагоги.

У 2021 році заклади дошкільної освіти м. Дніпра взяли участь у міжнародних проєктах: «Сприяння освіті» з використання LEGO-технологій (22 заклади);  «Освіта для сталого розвитку в дії» з формування у дітей навичок ресурсозбереження (9 закладів).

У рамках Всеукраїнського фестивалю гри, навчання і натхнення Play Fest-2021 переможцями у різних номінаціях проєкту «Книга, що оживає» стали 22 заклади. 

У фіналі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 16 старшокласників закладів м. Дніпра стали переможцями (ЛІТ, ХЕЛ, ФЕЛ, СЗШ № 75, НВО № 28, НВК № 33).

Призерами ХХ Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт-2021» та ХІІ національного етапу Міжнародного конкурсу комп’ютерних проєктів «INFOMATRIX-2021» стали 6 учнів ССЗШ № 22; Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму – 6 учнів ХЕЛ, 1 з ліцею № 142.

ДЛІТ, ФЕЛ, НВК № 61 успішно пройшли позаплановий аудит – зовнішнє оцінювання діяльності закладів освіти.

10 закладів освіти стали базовими експериментальними закладами за темою «Науково-методичні засади створення інноваційної моделі STEM-освіти», з модернізації природничо-математичної освіти, робототехніки.

У рамках меморандумів про співробітництво між департаментом гуманітарної політики міської ради та ТОВ «ІНТЕРПАЙП Україна» у 2021 році відкрито 4 лабораторії мехатроніки (СШ № 129, гімназії № 3, НВК №№ 138, 139) та 2 кабінети трудового навчання (СЗШ №№ 39, 69).

Для реалізації вищезазначених проєктів в освітньому процесі задіяні учителі фізики, інформатики, трудового навчання та учні середньої та старшої школи.

У 2021 році для дітей з особливими освітніми потребами організовано навчання у 491 інклюзивних класах 102 закладів загальної середньої освіти, у 80 групах 49 закладів дошкільної освіти.

Відреставровано другий інклюзивно-ресурсний центр.

Тепер у комунальних установах «Інклюзивно-ресурсний центр «Ін-кидс» та «Інклюзивно-ресурсний центр № 2» діти з особливими освітніми потребами можуть пройти комплексну оцінку розвитку та корекційно-розвиткові заняття. Восени проведено традиційний міський фестиваль «Почути один одного», під час якого діти з особливими освітніми потребами із 103 закладів освіти взяли участь у майстер-класах, інтерактивних розвагах.

У закладах загальної середньої освіти 74 % учнів було охоплено всіма видами харчування, з яких 49 % (більше 50 тис. учнів) охоплено гарячим харчуванням за бюджетні кошти Дніпровської міської територіальної громади (учні 1-4 класів, діти пільгових категорій).

Не змінився раніше встановлений порядок оплати за харчування у закладах дошкільної освіти: для батьків – 41 % від вартості харчування дитини на день; 59 % – компенсується за рахунок коштів Дніпровської міської територіальної громади. Для дітей із сімей, в яких троє і більше дітей, розмір плати за харчування зменшувався на 50 %.

В закладах освіти міста працює близько 10 тис. педагогічних працівників.

У 2021 році було проатестовано 1059 педагогічних працівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

На сьогодні:

  • 3 973 педагоги мають вищу кваліфікаційну категорію;
  • педагогічне звання «Учитель-методист» – 2 058;
  • «Старший учитель» – 1 110;
  • 657 – «Відмінники освіти України».

За міською програмою «Молодий педагог» у 2021 році 262 молоді спеціалісти отримували щомісячно матеріальну підтримку.

Враховуючи ситуацію, пов’язану з COVID-19, на кінець року було вакциновано 2 дозами понад 15,5 тис. працівників закладів освіти та освітніх установ, що становить близько 99 % від їх загальної чисельності.

Усі педагогічні працівники застраховані за програмою добровільного медичного страхування та страхування від нещасних випадків.

Як простір можливостей для удосконалення професіоналізму, підвищення професійної майстерності педагогічних працівників у місті відкрито комунальну установу «Центр професійного розвитку «Освітня траєкторія».

Модернізація та розвиток єдиного освітнього простору в місті здійснюється через низку інноваційних заходів – це і майстер-класи, семінари, воркшопи, конференції, і юридичні консультації, і тренінги, зустрічі професійних спільнот.

Налагоджена співпраця з провідними закладами вищої освіти, установами, які впроваджують реформу «Нова українська школа», з українськими освітянськими видавничими центрами та міжнародними організаціями.

Проведено навчання 60 педагогів щодо використування програмного забезпечення mozaBook від компанії EdPro та фізичної лабораторії «Амперія».

Усі керівники, заступники директорів та вчителі інформатики пройшли заняття щодо використання Єдиного освітнього інформаційного простору Дніпра та розпочали використовувати його в рамках освітнього проєкту «Цифровий прорив».

З метою підвищення престижності педагогічної професії, створення умов для успішної інноваційної діяльності педагогічних колективів реконструйовано кабінети англійської мови у школах 70 та 120 (7 закладів за 2 роки), розпочато реалізацію проєкту «Нова учительська».

У 2021 році за ініціативи міського голови проведено конкурс, капітально відремонтовані та облаштовані нові учительські у школах № 97 та № 129.

У 2022 році заплановано облаштувати нові учительські ще у 5 закладах освіти.

У 2022 році департамент працює над запуском реформи «Нова українська школа» на рівні базової середньої освіти.

Пріоритетними залишаються також питання безпечного та здорового освітнього середовища, інклюзивного навчання та діджиталізації освіти, покращення умов для здійснення успішної інноваційної діяльності педагогів та учнів.

Управління спорту

Управлінню спорту підпорядковано 21 спортивна школа, з них 12 ДЮСШ та 9 СДЮСШОР.

11 закладів мають вищу категорію, 8 закладів – першу та 2 заклади – другу.

В спортивних школах міста навчаються 11 312 вихованців.

Протягом 2021 року вихованці спортивних шкіл здобули 1 599 медалей, з них 590 золотих:

  • 515 – на чемпіонатах України;
  • 75 – на міжнародних змаганнях.

На даний час 259 вихованців входять до складу збірних команд України з видів спорту.

За останній рік вихованці спортивних шкіл виконали:

  • 35 – нормативів майстра спорту України;
  • 4 – норматив майстра спорту міжнародного класу;
  • 358 – нормативів кандидата у майстри з видів спорту.

У 2021 році для ДЮСШ та СДЮСШОР придбано спортивне обладнання та інвентар, медичні препарати та медичні товари, миючи та дезінфікуючи засоби.

Спільно з федераціями міста у 2021 році управлінням проведено 212 спортивних заходів різного рівня:

  • 190 міських чемпіонатів, кубків та турнірів з різних видів спорту;
  • 20 змагань Всеукраїнського рівня;
  • 2 змагання міжнародного рівня.

З них наймасшабніші: Dnipro Triathlon Fest та Кубок Європи з триатлону; Dnipro Marathon; Фестиваль дайвінгу; Фестиваль здорового способу життя «Workout Fest».

Управління надає грошову компенсацію федераціям за харчування суддів під час проведення змагань, та спортсменам під час проведення навчально-тренувальних зборів та відряджень. У 2021 році: 45 відряджень та 28 НТЗ.

Також міським федераціям надається призова та нагородна атрибутика на змагання, які вони проводять (кубки, медалі, статуетки, дипломи).

У 2021році розпочато і тривають:

  • Реконструкція стадіону ім. Петра Лайка.
  • Реконструкція спортивної зали по просп. Богдана Хмельницького, 16 Д під спортивний комплекс КПНЗ «МСДЮСШОР».

Проєкти 2022 року:

  • Будівництво об’єкту рекреаційного призначення по вул. Янтарна 73 А.
  • Будівництво спортивного комплексу по вул. Янтарній, 79 Б.
  • Будівництво фінішної зони бази олімпійської підготовки КП «Водно-спортивного комбінату» ДМР.

У 2021 році було виплачено стипендії міського голови 44 провідним спортсменам міста Дніпра, загальна сума виплат на рік склала 2 460 000,00 грн.

Також у 2021 році були додаткові виплати для заохочення призерів, учасників та їх тренерів, які представляли м. Дніпро на Іграх ХХХІІ Олімпіади у Токіо-2020 і XVI Паралімпійських іграх на загальну суму 3 000 000,00 грн.

Окремо тренер Степанова Тетяна Володимирівна, яка підготовила Магучіх Ярославу до виступу на Іграх ХХХІІ Олімпіади у Токіо-2020, отримала грошову винагороду у сумі 625 000,00 грн.

У 2021 році на території м. Дніпра встановлено:

  • 63 дитячих майданчики;
  • 3 майданчики для занять Воркаутом;
  • 6 тренажерних майданчиків;
  • 9 мультиспортивних майданчиків для проведення занять з футболу, гандболу та баскетболу;
  • 1 футбольний майданчик з штучним покриттям та біговими доріжками для проведення занять з футболу та легкої атлетики;
  • 1 футбольний майданчик з штучним покриттям;
  • 1 баскетбольний майданчик з гумовим покриттям;
  • укладено гумове покриття на 3 вже існуючих майданчиків;
  • 6 майданчиків з огорожею для вигулу собак;
  • 34 гімнастичні майданчики для занять воркаутом та спортивною гімнастикою за субвенцією відповідно до програми Президента України «Здорова країна».

Управління культури

На базі Дніпровської дитячої музичної школи № 15 на ж/м Перемога створено Дніпровську дитячу музичну академію імені Миколи Різоля – заклад мистецької освіти нового формату, що пропонуватиме, як професійну підготовку так і нові форми та методи роботи.

В рамках продовження роботи з увічнення пам’яті наших славетних земляків та створення об’єктів, що зацікавлять туристів відкрито Музей Вадима Сидура у Навчально-виховному комплексі № 33 Маріїнська багатопрофільна гімназія (вул. Троїцька, 1). В Комплексі сучасними методами розповідається про життєвий шлях та доробок всесвітньо відомого скульптора та графіка.

Розпочато роботу з трансформації бібліотечної системи міста з  перетворенням міських бібліотек на сучасні соціокультурні центри, які повині стати спражніми «центрами тяжіння» в мікрорайонах міста

В рамках цього реорганізовано шляхом злиття Міський комунальний заклад культури «Централізована система бібліотек для дітей» та Дніпровський міський комунальний заклад культури «Централізована система публічних бібліотек для дорослих» зі створенням єдиного бібліотечного закладу –  Комунальний заклад культури «Дніпровські міські публічні бібліотеки» Дніпровської міської ради.

Значний поштовх в реалізації зазначених змін був обумовлений проведенням Стратегічної сесії «Міські бібліотеки Дніпра. Майбутнє», учасниками якої стали 100 осіб, це: працівники бібліотек, активні читачі, студентська молодь, історики, архітектори, керівники книгарень, видавці, письменники, викладачі вузів та ін. На сесії були публічно висвітлені та обговорені концептуальні зміни у розвитку бібліотечної  галузі, рух у напрямі диджиталізації бібліотек та створення сучасних бібліотечних просторів – бібліохабів.

Важливим елементом діалогу містян та бібліотек були влаштовані у 2021 році міські книжкові ярмарки, зокрема «Children Book Fest», під час яких тисячи містян отримали змогу придбати за символічною ціною дублетні екземпляри книжкового фонду міських бібліотек. 

Сьогодні вже триває процес підготовки проектно-кошторисної документації створення перших трьох бібліохабів – нових надсучасних мультифункціональних бібліотечних просторів.

Минулого року ми вкотре доводили, що Дніпро – місто сучасної мистецької освіти. Вихованцями музичних та художніх шкіл Дніпра є 7 тис. 877 учнів, яких навчають 853 викладача. Ми справді пишаємось тим, що у 2022 році серед наших учнів більш ніж 2 000 лауреатів та 1 300 переможців всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів.

Особливо відзначимо:

Наші юні балерини – учні Дніпровської дитячої школи класичного танцю – Маргарита Пашкевич та Олександра Чеснова –володарі Гран-прі престижного Міжнародного конкурсу класичної та сучасної хореографії «MYSL-POTOK» м. Київ;

Учениця Дніпровської дитячої  художньої  школи № 2 – Дар’я Тлусова – переможниця Міжнародного конкурсу в Іспанії «Dali’s Mustache» та Міжнародного конкурсу в Великобританії «Golden time talent»;

Бандуристка Марія Воробйова –  Дніпровська дитяча музична школа № 14 – володар Гран-Прі Міжнародного конкурсу «Talents of the 21 st century»;

Вікторія Папіш – Дніпровська дитяча музична школа № 6  ім. В.І. Скуратовського – Гран-прі Міжнародного конкурсу «Winter Revel Fest» м. Таллін.

2021 рік став роком старту нових міських програм стимулювання та підтримки:

  • Так міська програма «Молодий бібліотекар» на 2021–2025 роки» надасть можливість здійснювати окремі доплати біліотекарям віком до 35 років, мати можливість їх навчати та брати їм участь у різноманітним творчих заходах;
  • Міська програма  «Дніпровські таланти» на 2021–2025 роки» дасть  змогу відряджати за рахунок міського бюджету на фахові професійні міжнародні конкурси юних митців та готувати дніпровських спортсменів до відповідальних змагань.

У 2021 році у п’ять разів збільшився розмір міських іменних мистецьких премій видатним творчим працівникам міста у галузі образотворчого, театрального, музичного, кіно мистецтв і літератури. Зараз розмір премії складає 10 тисяч грн. Продовжено практику присудження  іменних стипендій міського голови імені Гаррі Логвіна для маленьких скрипалів-вихованців музичних шкіл.

Не зважаючи на складну епідемічну ситуацію у 2021 році реалізовано низку масштабних загальноміських мистецьких продій:

  • Святковий перфоманс «ПОЛЬ. Гравітація»;
  • Артпроєкт «Битва хорів»;
  • Всеукраїнський фестиваль духових оркестрів «Dnipro Spirit of orchestras»;
  • Всеукраїнський фестиваль вуличного танцю «DNEPR Street battle»;
  • Рок Фестиваль «DNIPRO ROCK – 2021»;
  • Проведено унікальний онлайн-конкурс «#НАШІЗІРОЧКИ»;
  • Реалізовано Весняний квест  «Запальний Колодій»;
  • До Дня перемоги над фашизмом у Другій світовій війні одночасно на чотирьох локаціях було проведено патріотичний  імпреза-реквієм «Крок до пам’яті – крок до Перемоги»;
  • до Дня Незалежності України Відеоінсталяційне шоу «УКРАЇНА. DNIPRO 30» та інші заходи.

Продовжено реалізацію комплексу культурних заходів в рамках програми Б. Філатова «Культурна столиця». Містянам та гостям міста були запропоновані як нові так і традиційні вже великі культурні події, такі як: 

  • Міжнародний джазовий фестиваль «Джаз на Дніпрі»;
  • Міжнародний фестиваль «Без Viz»;
  • Міжнародний книжковий фестиваль «Book Space»;
  • Європейський музичний форум;
  • Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва GOGOLFEST;
  • Міжнародний фестиваль блогерів «Дніпровський Пост».

Традиційно, до віддалених мікрорайонів завітав проєкт «Народна філармонія».

На сьогодні Дніпро посідає I місце у конкурсному відборі Українського Культурного Фонду  в номінації «Велика Культурна Столиця України – 2022».

Капітальні ремонти

У 2021 році департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради було заплановано проведення ремонтних робіт капітального характеру (капітальний ремонт, реконструкція та будівництво) та поточних ремонтів майже у 150 закладах міста.

Одним із пріоритетних напрямків є проведення капітальних ремонтів їдалень, які проведено протягом поточного року у 16 закладах освіти та капітальних ремонтів санвузлів, які проведено у 7 закладах освіти. Загалом відремонтовано 16 їдалень та більш ніж 120 санітарних кімнат. Проводилась повна заміна внутрішніх мереж тепло-, водо-, електропостачання, використання сучасних комплектуючих у санвузлах та обідніх залах (зокрема сенсорних, тобто безконтактних змішувачів, сушарок для рук,  керованих вентиляційних систем для їдалень тощо) та забезпечення доступності приміщень для дітей з особливими потребами. Цікавий та сучасний дизайн приміщень європейського рівня із використанням якісних матеріалів. Використання яскравих, зручних та легких меблів для їдалень з тривалим строком експлуатації (такими меблями практично неможливо травмуватися дитині).

У 10 закладах освіти проведено  капітальний ремонт спортивних залів та приміщень, що використовуються у процесі занять фізичною культурою (душові, роздягальні, санітарні вузли). Тут встановлено яскраві, зручні меблі, спеціальне покриття підлоги для занять спортом та наповнення якісним обладнанням (канати, баскетбольні кільця, спортивні стінки тощо).

Одним із найважливіших напрямків  проведення ремонтів є капітальні ремонти даху і інженерних мереж, які проведено протягом поточного року у 10 закладах освіти. Комплексний ремонт скатних покрівель (жорстких) складається з повної заміни внутрішніх крокв (елементів тримальної системи схилового даху) із використанням сучасних покрівельних матеріалів та систем, що забезпечують розтоплення снігу та відведення опадів, збереження будівель та підвищення їх енергоефективності. Загальна площа відремонтованих покрівель майже 40 тис. квадратних метрів.

Також у 13 закладах освіти проведено роботи із капітального ремонту спортивних майданчиків та благоустрою території.

У місті відкрито два інклюзивно-ресурсні центри: комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр «Ін-кидс» Дніпровської міської ради (вул. Велика Діївська) функціонує з 2018 року,будівлю реконструйовано, придбано спеціальне обладнання у 2020 році. А також комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр № 2» Дніпровської міської ради (просп. Слобожанський, 46А), де у 2021 році проведено реконструкцію будівлі та придбано спеціальне обладнання.

Ці центри для дітей з особливими освітніми потребами – сучасні центр європейського рівня, вони стануть улюбленим місцем для діточок та їх батьків. Центри забезпечено професійною допомогою, розробкою індивідуальних програм навчання, фахівцями, які займаються соціалізацією дітей та допомогою і консультуванням батьків.

У 2021 році  реконструйовано будівлю колишнього методичного центру з метою створення першого у місті центру із концепцією нова «Освітня траєкторія». Тут є електронна бібліотека, зона психологічного розвантаження, біржа інноваційних технологій, кабінети тьюторської  підтримки, зони методичних кластерів та інше. Результат відкриття такого центру – новітній комплексний підхід до надання освітніх послуг для всіх учасників освітнього процесу.

Для виконання ремонтів капітального характеру у 2022 році наразі ведуться роботи з розробки проєктно-кошторисної документації для 35 закладів.

Поточні ремонти у 2021 році проведено більш ніж у 130 закладах освіти міста. Основними напрямками є поточні ремонти покрівель, інженерних мереж, електричних мереж, приміщень, заміна вікон та проведення робіт із поточного ремонту зовні будівель закладів: благоустрій об’єктів території, ремонт огорожі, асфальтового покриття, дитячих та спортивних майданчиків.

Матеріально-технічне забезпечення

Департаментом гуманітарної політики було реалізовано багато програм для покращення матеріально-технічної бази закладів.

  • Бюджет участі – це процес, який надає можливість кожному мешканцю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для установ, в тому числі для закладів освіти. Завдяки цьому з 2018 року департамент реалізовує такі проєкти. У 2021 році на реалізацію ми отримали 21 проєкт, реалізовано 21, з них 3 частково будуть реалізовні у першому кварталі 2022 року.
  • Програма 250 грн на учня – Вже другий рік у місті діє програма міського голови «250 грн на учня». Завдяки цьому школи отримали товари різних напрямків, від канцелярських товарів до господарчих.
  • Субвенція. Завдяки програмі НУШ діти навчаються за регульованими партами та вивчають нове на LED-телевізорах та ноутбуках. Придбано – 4584 комплектів шкільних меблів, а також 184 телевізора в 90 закладів.

Всі перші класи забезпечені програмами для навчання KM MEDIA EDPROFI.

За кошти субвенції 17 закладів отримали 74 одиниці обладнання для харчоблоків.

Вже котрий рік департамент не залишається байдужим до дітей з особливими освітніми потребами, адже вони потребують більше уваги. Для особистого підходу до дитини було закуплено корекційне обладнання відповідно до потреб.

  • На виконання програми сприяння розвитку території м. Дніпра (за клопотаннями депутатського корпусу) у заклади освіти було придбано меблі, текстиль, та побутову техніку.
  • За рахунок спецфонду було проведено закупівлі та развезено у заклади посуд, текстиль, меблі, матраци, офісне устаткування, лінолеум.
  • Проєкт «Велике будівництво» – масштабна розбудова якісної інфраструктури України. У НВК № 33 меблями облаштовано 22 кабінети, у НВК № 104 меблями облаштовано 3 кабінети з них 2 тематичних хімія та англійська, а також їдальня.
  • Наразі триває підготовка до відкриття після реконструкції будівлі та приміщень КЗДО № 200. Вже облаштовано спальні кімнати, групи, роздягальні та інші приміщення новими сучасними меблями та килимами. Закуплено новий посуд та іграшки, встановлені рулонні штори.
  • Серед шкіл було проведено конкурс на облаштування нової вчительської, перемогу отримали КЗО «СЗШ № 97» ДМР та КЗО «СШ № 129». З метою реалізації пілотного проєкту «Нова вчительська» проведено капітальний ремонт приміщення. Нові вчительські облаштовані сучасними меблями, комп’ютерною та мультимедійною технікою
  • Також продовжується повне оснащення кабінетів іноземної мови. У 2021 році нові меблями та комп’ютерною технікою забезпечили 2 кабінети у НВК № 70 та та НВК № 120.
  • З метою реалізації прав дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років, у 2021 році відбулось відкриття Інклюзивно-ресурсного центру №2. Центр було облаштовано новими меблями, засобами корекції, комп’ютерною технікою та мультимедійним обладнанням.
  • Також продовжується повне оснащення кабінетів мехатроніки STEM. У 2021 році новими меблями після проведення капітального ремонту були облаштовані НВК 138 та 139.
  • КУ “Центр професійного розвитку “Освітня траєкторія” Дніпровської міської рали після проведення капітального ремонту також облаштовано новими меблями, комп’ютерною технікою та мультимедійним обладнанням.
Translate »