Loading...

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

План уроків на листопад

  1. «Слово о полку Ігоревім» – давньоруська пам’ятка, перлина українського ліро-епосу. Історична основа твору. Особливості композиції. Роль пейзажу в розгортанні сюжету. Питання авторства.

2.  Образи руських князів у творі. Наскрізна ідея патріотизму. Переклади й переспіви «Слова…» у ХІХ-ХХст.

Поетичність образу Ярославни. Образ Руської (української) землі. Фольклорні мотиви в поемі. Стилістичні засоби. Символічно-міфологічні образи тазначення їх.

Українська література доби Ренесансу і доби Бароко. Розвиток книгодрукування. Перші друковані книги в Україні. Іван Вишенський, Іван Величковський, Семен Климовський – видатні діячі української культури (оглядово). Історико –мемуарна проза. Загальні відомості про козацькі літописи (Самовидця. Г.Граб’янки, С. Величка) та «Історія Русів».

Григорій Сковорода. Життя і творчість філософа, просвітника. Поета. Його християнські морально-етичні ідеали. «Сад Божественних пісень», «Байки Харківські», філософські трактати. Біблійна основа творчості Г. Сковороди та його вчення про самопізнання і «сродну працю». Повчальний характер і художні особливості збірки «Байки Харківські». «Бджола та Шершень».

«Всякому місту – звичай і права» (із «Саду Божественних пісень»). «De libertate».

 Контрольна робота. «Слово о полку Ігоревім». Творчість Г. Сковороди (тестування).

Translate »