Loading...

Наша школа буде ліцеєм чи гімназією? Що буде далі?

Перепрофілювання закладів загальної середньої освіти міста – вимога нової реформи в освітній галузі!

Що робити батькам майбутніх першокласників? Наша школа буде ліцеєм чи гімназією? Що буде далі?

Відповіді на ці та інші найпоширеніші питання в інтерв’ю начальниці управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Оксани Салогуб.

Що таке перепрофілювання шкіл та чия це забаганка?
Все, що відбувається зараз – вимога чинного законодавства на підставі прийнятого закону. Зараз ми можемо виділити профільну освіту – це старша школа (9 – 12 класи) під назвою ліцей, а також молодша школа – це гімназія або гімназія зі структурним підрозділом молодша школа. Хочу додати, що ліцей також може мати структурний підрозділ гімназію (молодшу школу), як, наприклад, це буде з ліцеєм №139.

Хто вирішує, яка школа стане ліцеєм, а яка – гімназією?
Рішення приймає засновник – Дніпровська міська рада, але існує ще декілька складових, без яких це рішення не приймається.

По-перше, – доступність. Для молодшої і середньої школи необхідно враховувати факт розміщення закладу, адже за чинним законодавством відстань між місцем проживання і місцем навчання не повинна перевищувати 2 км.

Якщо говорити про старшу школу, то не завжди ліцей буде знаходитись поруч з домівкою, проте цей фактор також враховувався і ми намагалися зробити все, щоб було зручно.

Що робити дітям, які зараз навчаються в 1 класі?
Всі діти зможуть закінчити 9 класів у тій школі, де починали своє навчання. Далі, якщо є бажання, дитина вступає до ліцею (як вже було зазначено – старшої школи) і здобуває там повну загальну середню освіту за тим профілем, який обрала для себе самостійно.

Що робити батькам майбутніх першокласників? Куди подавати документи?
9 березня стартували зустрічі департаменту гуманітарної політики з батьківськими радами шкіл, де їх буде проінформовано про подальшу долю закладів. Повний список гімназій та ліцеїв можна бути побачити згодом, але скажу одразу: ліцеї набирати перші класи з нового навчального року вже не будуть.

Вчителі та адміністрація зберігають свої позиції чи будуть якісь зміни?
Всі вчителі будуть забезпечені робочими місцями. Якщо в закладі, де працював вчитель не буде відкрито гімназію, йому обов’язково буде запропоновано нове робоче місце.

Підсумовуючи, хочу сказати, що легко не буде, а сам процес реорганізації доволі довгий і новий для всіх нас, проте департамент гуманітарної політики відкритий до діалогу с кожним, хто цього хоче. Ми пройдемо це разом!

Translate »